ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, δηλ η οσφυαλγία ιατρικά, οριοθετείται στην περιοχή κάτω από τον θώρακα ως και την γραμμή που οριζόντια ενώνει τους γλουτούς. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλ. επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού.
Η οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα. Έχει υπολογιστεί ότι 65-80% των ατόμων του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ανάλογα με τη διάρκειά της η οσφυαλγία διακρίνεται σε τρεις μορφές:
- Στην οξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.
- Στην υποξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 10% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.
- Στη χρόνια οσφυαλγία που έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 5% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας. Παρόλη την μικρή της συχνότητα η χρόνια οσφυαλγία αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα με σοβαρές ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις για τον ασθενή
Ανεξάρτητα από τη μορφή της οσφυαλγίας ένα ιδιαίτερο κλινικό χαρακτηριστικό της είναι ότι υποτροπιάζει πολύ συχνά. Σε επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί ότι στο 75% των περιπτώσεων η οσφυαλγία υποτροπιάζει τουλάχιστον μια φορά μέσα σε ένα χρόνο.
Από όλα αυτά τα αίτια της οσφυαλγίας συνηθέστερα είναι τα “μηχανικά”, που είναι υπεύθυνα για το 90% και πλέον όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας. Όταν η οσφυαλγία οφείλεται σε δισκοκήλη ή σπονδυλολίσθηση μπορεί να συνοδεύεται από ισχιαλγία λόγω πίεσης κάποιας ρίζας του ισχιακού νεύρου στο επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Παραταύτα ο ειδικός οφείλει να ελέγξει πολλές παραμέτρους πριν συμπεράνει ότι έχει στα χέρια του μια ‘αθώα’ μη ειδική οσφυαλγία διότι μπορεί άλλες αιτίες να είναι σπανιότερες ενέχουν όμως ιδιαίτερους κινδύνους για τον ασθενή αν δεν αποκαλυφθούν.
Στην θεραπεία της απλής οσφυαλγίας περιλαμβάνονται συνήθως :
- Αναλγητικά φάρμακα
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Μυοχαλαρωτικά φάρμακα
- Φυσιοθεραπείες
Σε περιπτώσεις στις οποίες η συνήθης αντιμετώπιση δεν δείχνει να οδηγεί πουθενά ή προσφέρει πρόσκαιρη βελτίωση αξίζει τον κόπο να στραφούμε στην μέθοδο ρυθμιστικής ιατρικής που αυτό το ιατρείο πρεσβεύει στηρίζει και πιστεύει με την πεποίθηση ότι μειώνοντας το συνολικό φορτίο της φλεγμονής που ο εκάστοτε ασθενής φέρει επιδρούμε ευεργετικά στην λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής μπορεί από μόνος του να διαχειριστεί λειτουργικά τα προβλήματά του και επομένως και τον πόνο του.
Στις πιο σπάνιες περιπτώσεις όπου πέραν του πόνου συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία η οποία έχει αποδειχθεί απεικονιστικά ότι οφείλεται σε μηχανική πίεση κάποιου νεύρου ή νευρικής ρίζας , η βλάβη του οργανισμού έχει εξελιχθεί από λειτουργική και σε ανατομική και τότε εξετάζεται και η χειρουργική παρέμβαση ως λύση στο πρόβλημα.